Want uw organisatie wil/moet efficiënter werken omdat marges onder druk staan en er een groter bewustzijn van de kosten is. Daarnaast kampt u met een groter wordende werkdruk (“just in time”) en laat u uw medewerkers dagelijks vele uren lopen omdat u te maken krijgt met steeds groter wordende werkvloeren.
Door het inzetten van onze mobiliteitsoplossingen wordt het mogelijk grote(re) afstanden te overbruggen en de looptijd op de werkvloer tot ca. 1/3 te reduceren. Met als gevolg tijdwinst voor de werknemeren meer opbrengsten voor de werkgever. En u creëert een innovatief en groen imago!
Voor uw medewerkers wordt de werkdruk verlaagd, de inzetbaarheid verhoogd en verlengd (voor de minder valide werknemers/senioren) en het werkplezier flink vergroot.
De vervoermiddelen zijn ideaal voor gebruik in werkomgevingen met grote vloeroppervlakken of waar grote afstanden worden afgelegd, in zowel de profit als non-profit sector. De toepassingsgebieden zijn legio:
De H-400 is een elektrisch aangedreven meelooptrekker en uitermate geschikt voor het trekken, duwen en sturen van zware lasten. Koppel met gemak linnenkarren, rol- en minicontainers (kliko's) aan de H-400. Het vermindert de lichamelijke belasting.
Lees meer >De Trike-400 is een compacte en wendbare trekkar, geschikt voor het transporteren van veel of weinig karren of gewicht. Het is tevens inzetbaar als persoonlijk vervoermiddel en is, mede door de 3 grote luchtbanden, uitermate geschikt voor outdoor gebruik.
Lees meer >De Trike-1200 is wendbaar en zeer sterk, want het heeft een trekkracht van 1600 kg. Binnen de retail en industrie wordt het gebruikt voor het verplaatsen van zware lasten, order picking en als persoonlijk vervoermiddel om afstanden te overbruggen.
Lees meer >Gelijk aan de Trike-400, maar met:
De Trike-3000 is, met een trekgewicht van maar liefst 3500 kg, een échte krachtpatser binnen de Trike-serie. Het vervoert met gemak een aantal geschakelde karren of zwaar beladen aanhanger. De Trike-3000 is ook als containertrekker inzetbaar.
Lees meer >Gelijk aan de Trike-400, maar met:
De HT-400 XL wordt gebruikt voor het trekken, duwen en sturen van zware lasten. Verkrijgbaar in verschillende sterkten, bouwgroottes en opbouw zorgt het voor een toename van de productiviteit, veiligheid en vermindert de lichamelijke belasting.
Lees meer >De moderne E-Nova is een compacte en wendbare zittrekker met 3 hoge luchtbanden, geschikt voor diverse toepassingen in openbare ruimtes. De aanpasbare achterbouw kan worden uitgevoerd met verschillende hulpmiddelen en koppelingen.
Lees meer >De langverwachte nieuwe Europese verordening voor de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen is vastgesteld. De Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) is op 3 oktober 2023 ingegaan en geldt ook direct voor Nederland.
De richtlijn PGS 37-2 is per 8 november als definitief concept gepubliceerd. PGS 37-2 richt zich specifiek op de opslag van lithiumhoudende energiedragers, oftewel lithiumbatterijen, en apparatuur waar deze batterijen onderdeel van zijn. PGS 37-2 zorgt voor uniforme maatregelen. Dit is noodzakelijk vanwege de toenemende opslag van lithiumbatterijen en de specifieke risico’s die dit met zich meebrengt. Ieder bedrijf dat iets doet met lithiumbatterijen en/of accu's krijgt met de PGS 37-2 te maken.
Het EV Jaarboek 2024 heeft een primeur: de jaarlijks terugkerende publicatie telt voor het eerst meer dan 100 elektrische auto’s. Na 3 edities is het naslagwerk dikker en vollediger dan ooit met 109 elektrische auto’s op de ontleedtafel.
Uiterlijk 2030 moeten alle 5200 ov-bussen in Nederland zero emissie rijden. We zitten nu op 35 procent. Gaat die transitie wel lukken? Drie experts verwachten van wel, maar zien nieuwe energievraagstukken op ons afgekomen. Daarin zijn juridische, technologische en organisatorische oplossingen denkbaar.
Bestelautorijdend Nederland ziet de deadline van 2025 van de zero-emissiezones in binnensteden snel op zich afkomen. Moet ik nu al een elektrisch voertuig aanschaffen? Kan ik na 2025 nog wel mijn werk doen? Het antwoord lijkt helaas nee en ja. En alles daar tussenin.