Transport en Logistiek Nederland (TLN) roept op tot een realistische en haalbare invoering van de zero-emissiezones. We willen niet dat de zones worden uitgesteld, zoals het kabinet in het regeerprogramma voorstelt. Wel pleiten we voor verruiming van de ontheffingsmogelijkheden zodat ondernemers niet in de knel komen.
Er is in Nederland nog veel onduidelijkheid of en hoe je lichte elektrische voertuigen mag gebruiken. Dat beperkt de inzet voor stadsdistributie, dat wel geholpen is met minder vervuilende grote voertuigen. Het zogeheten LEV-kader is nu aanstaande.
Personeelstekort zorgt voor hoge werkdruk. ook in de logistiek. Een einde lijkt nog niet in zicht.
Het is misschien wel de moeilijkste te beantwoorden vraag omtrent elektrisch rijden: hoe duurzaam is de elektrische auto? Er zijn heel veel factoren en variabelen die meespelen en een zwart-wit antwoord is niet te geven. Wel blijkt uit diverse studies dat de elektrische auto over de gehele levensduur schoner is dan een brandstofauto.
Wat is de stand van zaken van het aantal elektrische voertuigen en laadpunten in Nederland? Of de internationale statistieken? Bekijk hier het overzicht.
De Europese Commissie onderzoekt momenteel of er een minimumaandeel van zero-emissievoertuigen in wagenparken kan worden geëist. Op die manier kan de verduurzaming van bestelauto’s en vrachtauto’s worden bevorderd. Dat schrijft het Duitse vakblad DVZ.
Bijna de helft van de ondernemers maakt zich zorgen over de komst van zero-emissiezones. Dit blijkt uit onderzoek van ANWB Zakelijk onder 497 ondernemers. Vanaf 2025 mogen dieselbestelwagens in veel steden niet meer rijden, waardoor ondernemers versneld moeten overstappen naar elektrische bedrijfswagens.
In de stedelijke logistiek is een grote transitie gaande. Auto’s en vrachtwagens worden in de binnensteden steeds meer geweerd en de fiets, de benenwagen en cargobikes doen hun intrede. Waar eerst alleen de bakfietsen met kleine kinderen onze straten betraden, zijn de cargobikes de nieuwe kilometervreters van de stadslogistiek.
Batterij-elektrische bestelwagens zijn een goed alternatief voor het meeste gebruik van de kleine dieselbestelauto. De actieradius en laadcapaciteit van de elektrische variant zijn voldoende en bovendien worden veel modellen geleverd met voldoende trekkracht. Dat concludeert CE Delft in de Marktverkenning zero-emissie-bestelauto’s die uitgevoerd is in opdracht van het ministerie van Financiën.
We hebben te maken met vergrijzing: een demografisch fenomeen dat invloed heeft op de arbeidsmarkt. Volgens Luciën Linders, Senior Project Manager bij The Future Mobility Network, zullen er in de toekomst minder mensen beschikbaar zijn in het arbeidsproces en zullen veel taken ondersteund worden door robots. Het bedrijf heeft dan ook in samenwerking met zijn partners (inclusief leveranciers) een ‘vending robot’ in de Nederlandse markt geïntroduceerd: een robot die autonoom kan bezorgen.